AKU JATUH CINTA SAMA KAMU , BUMI LASKAR PELANGI !

pulau belitung
kami bergambar di Replika Sekolah Laskar Pelangi

Wah wah wah, katanya cinta itu sukar ditafsirkan! Tapi cinta yang ini sangat senang ditafsirkan. Hahaha. Entahlah, aku ni jenis manusia yang sangat suka mempelajari dan mengenali adat serta budaya masyarakat pada satu-satu tempat tersebut. Misalnya di Pulau Belitung! Aku suka bagaimana tour guide kami iaitu @mtngetaways menyusun itinary nya. Sepanjang berada di Bumi Laskar Pelangi ini, setiap detik ada sahaja benda baru kita akan tahu.

Jejak ke Replika Sekolah Laskar Pelangi

pulau belitung
Semua sangat kalerful kan. kredit gambar : Sis Lin

Waduh waduh…sampai sahaja di replika sekolah laskar pelangi ini, aku terus teringat babak-babak yang ada didalam filem Laskar Pelangi. Terlintas di dalam hati aku,”macam gini rupanya sekolah diorang ehk..sekolah aku kira masih canggih la jugak”. Itu belum lagi kes nak beli kapur pun siap berhutang! Lantas hati ku terus teruja nak tahu siapalah sebenarnya pejuang kepada cerita Laskar Pelangi. Katanya kami akan dibawa ke Museum nya sebentar lagi.

pulau belitung
Kami dalam sekolahnya

 

pulau belitung

 

pulau belitung
Sebenarnya,zaman sekolah dulu aku suka duduk tepi tingkap sebab nak berangan

 

pulau belitung

Di replika ini kami sempat beramai-ramai menyanyikan lagu Laskar Pelangi. Aduh,liriknya memang sangat bermakna lagi-lagi orang seperti aku. Aku suka lagu itu bila ku hayati liriknya. Nampak benar dalam hati ada teman kan kau Ain! Luar je nampak perempuan kasar, dalaman aku boleh tahan jugak jiwang karat. Kahkahkah. Anyway, selepas kami group photo nya beramai-ramai di sini , kami berangkat pula ke Dermaga Kirana. Katanya tempat lokasi penggambaran Kekasih Paksa Rela. Maafin gue dong kerna gue enggak layan drama melayu. Gue layannya drama sinetron aja. Hahaha. Oh, bercakap tentang sinetron , teringat dulu-dulu masa kecik-kecik memang gila layan sinetron. Kerna nya di Johor Bahru boleh mendapatkan siarannya. Hahaha. Ain! Dah tersasar jauh nampak penulisannya. Hahaha. Okay , apa yang kami buat di sini? Aku berangan-angan ler. Nak bawak kekasih paksa rela aku pulak nanti ke sini. Kah! Tapi, pemandangannya memang cantik sangat. Memang sesuai la untuk shooting.

pulau belitung
Dekat Dermaga Kirana

 

pulau belitung

 

pulau belitung

 

pulau belitung

 

pulau belitung

 

pulau belitung

Settle penggambaran ala-ala sinetron “Aku Jatuh Cinta Sama Kamu, Bumi Laskar Pelangi” , terus langsung saja bergerak untuk mengisi perut. Kerna perutnya udah lapar. Kami makan di tepi laut. Peh, awas ya kamu yang memang tak tahan panas. Cuacanya memang panas luar biasa berbanding di Malaysia. Kerna disini kan dikelilingi dengan pantai. Apakah kamu lupa? Hahaha. Apakah menunya? Loh , kamu lihat aja pada foto yang udah ku letak ituh. Hahaha. Oh disini juga gue nyempat order air kelapa. Peh lepas tuh memang tumbang sekejap dalam bis. Sedar-sedar dah sampai dekat Rumah Ahok. Hahaha. Dahla dalam bisnya di pasang lagu-lagu dangdut indon , tak ker gue langsung ketiduran. Hahaha.

pulau belitung
Ni lah menu lunch nya..

pulau belitung

pulau belitung

 

pulau belitung
Tour guide Otty yang keep entertaining us!

Di Rumah Ahok kami singgah bentar aja dong kerana tour guidenya bilang kita harus bergerak cepat kerna mahu lihat sunset di Tanjung Pendam. Wah, lagi lah excited hati ini. Sebelum tengok sunset, kami sempat singgah ke Vihara Devi Kwan Im. Disini sebenarnya kuil dan tempat  semayang mereka. Tapi , macam ain ni just ambil gambar kenangan sebab kawasan itu berwarna-warni. Oh lupa mau bercerita yang kami juga singgah ke Museum Kata Andrea Hirata. Nah, disinilah banyak sejarah tentang penulis Laskar Pelangi itu. Aku ni konon belek-belek setiap satu persatu. Hahaha. Langsung terus aku tabik spring kepada beliau. Yelah , dia lah sebenarnya watak Ikal di dalam Laskar Pelangi itu. Kan dah cakap sebelum ni, aku tak tengok filemnya sebelum datang ke sini. Konklusinya , nak datang ke bumi Laskar Pelangi ini, mohon dinonton duluan dong filemnya.

pulau belitung

 

pulau belitung
Dengan Sis Lin merangkap ketua rombongan cik kiah kitorang!

 

pulau belitung
Dalam Muzium Kata Andrea Hirata

 

pulau belitung

 

pulau belitung

 

pulau belitung

 

pulau belitung

 

pulau belitung

pulau belitung

pulau belitung
Ngopi duluan dong!

Oh ya, kami juga nyempat ngopi duluan dong di Warkop Millenium. Dekat sini merata nampak warung kopi. Pastinya menjadi lokasi kegemaran ketua rombongan cik kiah kami iaitu Sis Lin. Sambil pekena kopi, sambil tu juga makan pisang goreng. Wow, lagi lah seronok perut ku ini. Kemain warung je woi siap kasi wifi lagi. Tapi, minum duluan dong. Takkan semuanya gratis, bankrap nanti diorang. Hahaha.

pulau belitung

 

pulau belitung

 

pulau belitung

Sampailah masa untuk melihat sunset di pantai Tanjung Pendam. Wohoo.Nasib trip kami ni ada abang boomerang merangkap abang drone juga! Nyempat ler kami duduk-duduk dan layan pemandangan disitu. Lepas dah layan view pasti perutnya udah berkeroncong lagu Goyang Nasi Pandang dong! . Lalu kami terus dibawa tour guidenya ke Belitong Timpo Duluk. Nah dekat sini aku teruk dibuli. Hahaha. Dekat sini konsep #makanmakankurus boleh digunakan. Gasak aku paling muda di meja. Makanya aku yang ceduk lauk paling last. Hahaha. Berbalik semula kepada permulaan cerita aku di atas, istimewanya trip dengan MTN Getaways ni ,kita juga belajar tentang budaya orang Belitung. Kan seronok sambil jalan-jalan sambil belajar adat dan budaya. So, sangatlah berbaloi kan untuk korang follow trip dari MTN Getaways ni.

pulau belitung
Sayalah penulis blog akuainkausiapa.Kenapa? Nak berkenalan ke?

Cerita hari kedua aku di Pulau Belitung tamat disini.. Badan memang melekit-lekit pada waktu ni satu sebab cuacanya panas, keduanya sebab itinary nya yang full day woi. Tuh yang buat lebih seronok. Ohhh, kalau yang belum baca entri sebelumnya…mohon dibaca dong..
TENTANG KEINDAHAN BUMI LASKAR PELANGI YANG TIDAK DIKETAHUI
INDAHNYA BUMI LASKAR PELANGI !

Sekian jatuh cinta aku buat kamu ya , Bumi Laskar Pelangi ❤️

ku mahu titipkan dua pesanan buat kamu semua…
pertamanya , ayuh terus langsung masuk ke website dan social media MTN Getaways,
Website : https://www.mtngetaways.com/
Facebook: https://www.facebook.com/mtngetaways01/
Instagram: https://www.instagram.com/mtngetaways/

keduanya, kalau mahu lihatin lagi fotornya , kamu orang langsung terus ke instagram gue di@farahainzfa dan @awakcutimana 

Source :- https://akuainkausiapa.blogspot.com/2018/12/aku-jatuh-cinta-sama-kamu-bumi-laskar.html

replika sekolah laskar pelangi
replika sekolah laskar pelangi

Alhamdulilah , pada 9-12 Disember Ain dan beberapa rakan media dan influencer telah pergi ke Pulau Belitung yang terletak di Indonesia. Perjalanan kami bermula di Johor Bahru. Di Johor Bahru kami sepakat untuk menaiki bas untuk masuk ke Kota Singa. Ini kerana flight kami akan terbang melalui Changi Airport dan akan mendarat di H.A.S Airport Tanjung Pandan. Bila aku cakap aku nak ke Belitung, ramai yang tanya “Eh dekat mana tu?” . Aku sendiri tak mampu untuk memberikan jawapan yang spontan tentang pulau ini.

Tapi bila dikatakan Pulau Belitung inilah tempat lahirnya Laskar Pelangi, okay aku terus rasa teruja. Kerana aku sangat suka kan lagu nyanyian Nidji- Laskar Pelangi. Cumanya, aku terlupa mahu menonton Filemnya terlebih dahulu. Kalau tak mesti lagi boleh dihayatinya. Nasihat aku, korang sebelum datang kesini, ayuh nonton dulu filemnya. Tiber aku berbicara indonesia. Hahaha. Kerana selepas aku menghayatinya , barulah aku tahu disebalik kisah sebenar Laskar Pelangi itu.

Pulau Belitung, satu nama yang kedengaran pelik menurut orang kita. Tapi, sejujurnya..aku mahu datang kesini lagi. Mungkin orang bercerita tentang indahnya pulau-pulau yang berada disekelilingnya. Tapi tidak pada aku. Aku jatuh cinta pada budaya orang Belitung. Subhanallah. Di sana tiada macet orang bilang. Di sana masih ada toleransi sesama masyarakat. Di sana, kau masih boleh rasa santai nya kehidupan mereka.

Oh, disana juga telat 1jam berbanding di Malaysia. So,jangan terkejut pulak masuk waktu solat awal. Hahaha. Nah, kau orang Malaysia, Ain disini mau membawa kau orang semua untuk bersama-sama menghayati keindahan bumi laskar pelangi ini. Nantikan kesinambungan nya ya teman teman.

Sebelum itu, gue mahu membawa teman-teman untuk menyulusuri ke laman web yang mana mereka inilah yang akan menjadi penunjuk arah sepanjang gue berada disana. Siapakah mereka ini? Ayuh , kita langsung terus kliknya ya :

Instagram: @mtngetaways
Source :- https://akuainkausiapa.blogspot.com/2018/12/tentang-keindahan-bumi-laskar-pelangi.html

Belitung is an Indonesian island east of Sumatra. Its main island’s beaches, including Tanjung Tinggi and Tanjung Kelayang, are known for their rounded granite boulders, fine sand and calm waters. The island’s largest town, Tanjung Pandan, features Dutch colonial architecture and a colorful harbor. Pulau Lengkuas, one of many small offshore islands, has a 19th-century lighthouse and snorkeling among its coral reefs.

Area4,801 km²

Population271,868 (2014)

LocationSouth East Asia

ProvinceBangka Belitung Islands

大家好 ,年尾 真是旅游的好季节, 感谢 MTN Getaway 的邀请。=)  在岁末前 有幸能够和汇集于 新山,新加坡,KL 的Instagrammer 与 博客们 一同前往 Belitung Island , 这个位于印尼未经商业化的世外桃源 #Maldives in Indonesia 。=D
PHOTO CREDIT: HASIF_SURAYA ( INSTAGRAM)
(我也在里面,猜猜看哪一个是我 =D)
PIC. SOURCE: GOOGLE ( KEKASIH PAKSA RELA DRAMA POSTER )
从Changi Airport 搭乘 Garuda Airline,  前往    岛上  机场 大约 1个小时半的航程,   自去年 Malay Drama : Kekasih Paksa Rela 在此取景后才广为人知晓 。=)
PIC. SOURCE: GOOGLE
自从知道要来这个岛屿探索后,我就开始向去过当地的朋友打听 与上网搜索相关资料。这里的钱币是 Rupiah. RM1 约等于 3500 Rupiah  。

如果你会马来语 , 那么与当地人沟通基本上不会有问题。当地人也听得懂我蹩脚的马来语 XD , 但是某些词汇还是在马来西亚没有看过的。

当地的时差也是比马来西亚早一个小时 。出国& 出岛必备 :  UV 防晒霜,Universal Plug.  兑换新币,Rupiah.

也不必担心国外没有Data 上网。我支付了 75000 rupiah 约RM22++ 就买到了 印尼的 8GB Data plan ( validity 30day ) Mtn Getaway .
一切准备就绪后,4D3N 之旅 掀开帷幕。当天大伙儿在Larkin 集合 搭乘 Bus – JB CIQ RM1
再搭乘 JB CIQ-Changi Airport 巴士 TS1 RM10 车资。
过新加坡关卡后 等候巴士的时段,显得漫长 。不知何故竟然长达2hours   OMG.此时Seriously 羡慕有携带walkman, 手动风扇的朋友😂
好不容易 TS 1 终于来惹, 我们在 CHANGI AIRPORT  TERMINAL 3 ( GARUDA AIRLINE ) 下车。 由于搭乘的 SINGAPORE( CHANGI) -TANJUNG PANDAN (BELITUNG) 航班是 下午  5PM ++,  因此 CHECK IN LUGGAGE  , 进入 DEPARTURE AREA 后,
有十分充裕的时间在机场用餐 并和友人逛逛 香气四溢蝴蝶飞舞的 室内花园 (^0^)。

到了入闸时间 ,乘搭飞机 巴士 前往 Garuda Airline 并启程 。    航班中途还有提供 Snack Box +果汁咖啡饮料☕ 。
大约 1小时半左右 到达 机场 H.A.S. Hanandjoeddin International Airport  时 天色已晚, 大伙儿先和 Mtn Get away 导游 OTY  碰面后才搭乘旅游巴士前往 RAJA Seafood Belitung 用晚膳。菜肴不会重口味,餐馆准备的茶也是无糖 属于健康系列。OTY 还搞笑说在belitung island, 我们将会吃海鲜直到厌烦 xD 。 岛上普遍看到Motorbike 为交通工具, Grab Motorbike 也有哦!

用餐后,终于我们来到下榻的精品酒店: LA  Lucia boutiques Hotel

房间和环境兼备了日本,简约设计 与可爱风格。
也许酒店尚新 所以床单的整洁仍有待改进,虽是双人房 拖鞋却只准备了一对。希望酒店下回能够增添吹风筒以及 更警觉于 酒店住客 挂在门把的 Do not disturb tag 。
LA  LUCIA 早餐包含本地美食,炒饭,炒冬粉,PASTA, 果汁,咖啡,SAUSAGE ,CHICKEN etc.

用完早餐,8.30am 大家启程了~ 前往 EAST BELITUNG 。第一站是 1. )SD MUHAMMADIYAH ( LASKAR PELANGI REPLICA SCHOOL ) !

彩虹般的村落是我对它的第一印象~~
通往 REPLIKA  SEKOLAH LASKAR PELANGI 的沿路上 也有一些小贩售卖KUIH MUIH ,KEREPOK.
虽然是仿造的学府 但是导游 OTY 说 真正的学校也是这样的格局。

感觉自己像班主任 LOL

这里也是旅客们必来的景点之一,偶尔来回味当学生的滋味还是不错滴 XD

当地人请我吃的 印尼传统糕点 =D
2) DERMAGA KIRANA

DERMAGA KIRANA ,造型独特的藤制BUILDING , 相信是旅客们的 打卡的热门景点。

这里的船只五彩缤纷,跟我的七彩沙滩衣裙很是呼应 =P
3) MUSEUM KATA ANDREA HIRATA
( – INDONESIA , FIRST LITERARY MUSEUM since 2010)
五彩缤纷的墙垣屋瓦, 斑斓夺目

MUSEUM KATA ANDREA HIRATA 与 BALI 的风格迥异.

被 一位旅游博客 无意中拍到的, 远看类似一幅画 , 我还蛮喜欢这张照片的 =D

lol 其实这行李箱还蛮重的,但是由于外形可爱 所以蛮多博客也是伶着来OOTD haha
4) RUMAH AHOK
马来朋友告诉我 屋内挂满的画像的这位人物 ,身份类似于 市长。 Belitung 还保留蛮多这种文化遗产-  外观类似传统马来风味的乡村木屋 ,
5) FEGA RESTAURANT , MANGGAR (LUNCH TIME)

午餐来到风景优美的 FEGA RESTAURANT,食物美味。

当地菜肴普遍不会重口味,SERVE 的茶水也是无糖的。
我最喜欢的就是 这道类似 TERIYAKI 口味的 鱼肉。
如此美景,一定要拍照留念 =D
6) WARKOP MILLINIUM 2000 (下午茶)
之前就听闻 BELITUNG ISLAND 的咖啡好喝,耳闻不如自己亲自品尝。
点了 ICED KOPI SUSU , 甜度恰好,顺口好喝~! 博客朋友们也一致赞好。这里的香蕉糕也更大片。
7)VIHARA DEWI KWAN IM
PHOTO CREDIT: SIS LIN
这里有一尊大座的观音像,由于走了许多站,感觉疲累,我的博客朋友有些还有上去探索,我则是在远处遥望 XD
8)PANTAI TAJUNG PENDAM
夕阳无限好,可惜近黄昏 ,晚餐前的最后一站
OTY 带大伙儿来欣赏夕阳美景。SOMEHOW 我觉得这张照片 让我想起了海贼王 日本漫画 XD
9) ( DINNER) RESTORAN KG BELITUNG TIMPO DULUK
维持了传统风味的餐厅,环境相当古意别致。
Makan Berdulang , 还真是一个有趣的吃法也是最好的破冰游戏。大家一定会在这个环节暴露年龄 LOL. 同桌最年幼的那位负责掀开饭桌盖子 以及排好盘子。HAHA 正当 朋友 AIN 以为她会是首位盛饭的那位,且慢  LOL,主持人却说 最年长的那位可以先盛饭 ,依照顺序 次年长的 重复同一动作 ,再来菜肴的环节也是年长的先拿菜肴 , 感觉 MAKAN BERDULANG 背后的涵义应该是敬老尊贤. XD
结束了劳累的一天,大家回去酒店,养精蓄锐 准备隔天的 ISLAND HOPPING =D
我会再发帖更新 行程 =D
好康分享

现在 MTN GETAWAY 有特别促销直到 31/12/18  ,4 D 3 N GETWAYS PACKAGE 仅仅是 RM1500 .

想要购买 MTN BELITUNG ISLAND 旅游配套的朋友, 可以 报上我的
PROMO CODE: KRYSTALKIM75 , 就可以 折扣 RM75 =)

联系 MTN GETAWAY

CONTACT : +65-85313381

WEBSITE: https://www.mtngetaways.com/
https://www.nazaholdings.com

EMAIL: admin@mtngetaways.com

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/mtngetaways 

Facebook: https://www.facebook.com/mtngetaways01

记得留守我之后的 ISLAND HOPPING 更新帖子 =D

XOXO,

KIM

Source :- http://kimbelovediary.blogspot.com/2018/12/4d3n-belitung-island-indonesia-trip.html

Pertama Kali Menjejaki Pulau Belitung

 

Sebelum saya bercerita lebih terperinci, saya nak tunjukkan korang dulu di mana pulau belitung terletak. Pulau Belitung berada di Republik Indonesia. Sebelum ini, bila sebut sahaja Belitung, ramai akan tertanya-tanya di mana agaknya Pulau Belitung ini berada. Jom lihat betul-betul peta di bawah yang saya tunjukkan ini. Anda nampak sebuah pulau yang berada di tengah-tengah dalam bulatan merah itu. Itulah dia Pulau Belitung.

Pulau Belitung terletak di tengah-tengah antara Pulau Sumatra dan Pulau Borneo.

Ha, sekarang dah tau kan di mana Pulau Belitung kan. Saya nak ceritakan pula serba sedikit tentang fakta dan sejarah pulau ini. Pulau Belitung ini dahulunya dikenali sebagai Billiton oleh penjajah British. Pulau ini pernah menjadi pulau yang terkaya di Indonesia disebabkan mempunyai hasil bijih timah yang menguntungkan sehingga kini.

Selain itu, pulau ini terkenal sebagai negeri ‘Laskar Pelangi’ sejak wujudnya filem yang diadaptasi daripada novel ‘Laskar Pelangi’ karya Andrea Hirata. Filem itu juga berkisahkan satu cerita yang berlaku di sebuah daerah di Belitung yang bernama Gantong. Di situlah terletaknya replika SD Muhammadiyah iaitu sekolah Agama yang tertua di Belitung ini.

Preview Novel Laskar Pelangi

Pengembaraan saya ke Belitung bermula di Terminal Bas Larkin. Di situ, saya dan rakan-rakan yang lain berkumpul sebelum bertolak ke Singapura. Flight kami pada pukul 5 petang. Untuk selamat, kami bertolak lebih awal dalam pukul 9.30 pagi. Yelah mana tau, orang ramai sewaktu nak cop passport, jam ke sewaktu perjalanan atau terlepas bas seterusnya.

Dari Larkin ke Changi Airport perlu ambil dua bas. Sebab tiada bas yang direct dari Larkin ke Changi Airport. Bas pertama dari Larkin ke Johor Bahru CIQ, tiket berharga lebih kurang RM2 hingga RM3.70 seorang. Korang kena pandai tanya bas-bas kat situ yang mana boleh pergi CIQ. Seterusnya, Bas kedua kami ambil dari Johor Bahru CIQ direct terus ke Changi Airport hanya RM10 sahaja. Bas ini sepatutnya akan ada setiap 1 jam. Nama bas TS1 company TransStar.
Ada yang tanya kenapa naik bas? Tak naik teksi or kereta berbayar? Boleh ja kalau korang nak naik teksi atau kereta berbayar macam Grab tu. Tapi korang kena bayar mahal lah. Kalau ramai mungkin berbaloi sebab dia kira selalunya caj untuk satu kereta. Jadi, boleh kongsi-kongsi. Cuma dari Larkin direct ke Changi Airport tu diorang minta dibayar dalam dolar bukan dalam Ringgit. So mahal lah.
Bas TS1 dari JB ke Changi Airport

Perjalanan ke Changi Airport dari Woodland Checkpoint mengambil masa lebih kurang 40 minit kalau tiada traffic jam. Ketika ini perjalanan kami tergendala sedikit disebabkan orang ramai mungkin disebabkan cuti sekolah. Nak cop passport kami ja, lama betul tunggu. Selepas itu, dah cop passport kena naik bas yang TS1 tu balik. Nak jadikan cerita bas yang ke Changi tu mungkin kami dah terlepas. Jadi, kami terpaksalah menunggu bas seterusnya. Tunggu punya tunggu, pukul 2.15 baru bas tu sampai. Alhamdulillah lega rasanya waktu tu.

Kami tak nak naik MRT sebab takut lambat dan payah nak heret beng memasing yang besar-besar. Lagi satu masa perjalanan naik MRT biasanya lebih lama sebab MRT ada banyak stesyen nak kena berhenti. Oleh itu, bas lah menjadi pilihan kami sebab diaa terus direct ke Changi Airport.

Setibanya kami di Changi Airport. Kami terus check in bag di kaunter. Sebab takut terlewat kan. Bila dah check in bag semua barulah boleh nak makan ke apa semua. Tak sempat nak ambil gambar kita sensorang dengan bag. Sampai je terus check in bag.

Gambar cenggini ja sempat. Boleh lah.
Passport dan Boarding Pass kitaa!
Setelah semua orang selesai check in bag, masing-masing bergegas ke depature hall. Selepas itu, boleh explore lah semua benda di Terminal 3 ni. Airport ni cantik sangat. Dah macam hotel 5 bintang. Kalau tunggu flight lama pun tak adalah bosan sangat. Banyak benda boleh explore. Siap ada butterfly garden dalam airport. No wonder Changi Airport disenarikan antara airport terbaik dan tercantik di dunia.
Butterfly Garden
Dalam pukul 5.30 petang, kami naik flight. Perjalanan mengambil masa hampir satu jam. Flight yang kami naik dari Changi ni Garuda Airlines. Kita pun dapat seat kat tengah-tengah tepi tingkap view pun cantik ja. Subhanallah boleh tengok keindahaan muka bumi dan langit ciptaan Allah. Kebetulan yang pergi ni, seat sebelah kita kosong. So bersenang lenang lah kita nak buat apa-apa pun.
View dari tingkap kapal terbangku
Boleh pulak haritu kita terlupa bawak earphone kita, so tak dapatlah nak dengar muzik nak hilangkan bosan ke apa. Tapi nasib baik dalam flight ni dibekalkan surat khabar. Kita memang suka surat khabar dan rasa segar bila dapat bau newspaper. Sempat jugak lah selak-selak baca and teliti housestyle dia. Mengisi masa lapang kan.
Surat Khabar Media Indonesia
Walaupun penerbangan dia hanya lebih kurang sejam ja, tapi makanan diberikan. So sesiapa yang tadi menahan lapar di airport boleh lah makan untuk mengisi perut. Ada sandwich, air mineral, muffin dan biskut. Muffin and sadwich dia sedaplah jugak rasa dia.
Setelah rasa jauhnya perjalanan seharian, akhirnya kami berjaya mendarat di Lapangan Terbang H.A.S Hanandjoeddin, Tanjung Pandan dalam pukul 6.30 petang waktu Indonesia. Waktu di Belitung lambat satu jam dari waktu Malaysia. Alhamdulillah tiba saja di sana kami dijemput oleh tour guide dari MTN Getaways yang sangat peramah dan menyenangkan iaitu Heri dan Oty.

 

Ini ialah flight yang paling comel yang pernah kita naik!

Setibanya kami di sana, kami terus dibawa menaiki bas mini. Penuh satu bas.

Gambar Kitaorang beramai-ramai dalam bas 🙂

Destinasi pertama kami di Belitung ini ialah Restoran Raja Seafood Belitung. Sepanjang kami di Belitung, hidangan makanan kami semua seafood dan kesemuanya memang sedap-sedap belaka. Kalau sesiapa yang risau pasal makanan kalau nak travel, kat Belitung ni boleh dikatakan makanan seafood dia terbaik. Restoran Raja Seafood ni hidangan yang jadi favourite kita ialah lauk ketam dan ikan dia sedap. Sup bebola ikan pun not bad.

Menu makan malam kami pada hari pertama.. Ketaaaam 😍

Meja kami tak sampai berapa minit. Licin semuanya. siap ada yang meratah lagi kepala ikan tu. hahahaa. Ada yang tak cukup mintak meja orang lain lagi. hahaha. Selesai sahaja makan, kitaorang pun terus berangkat ke Hotel La Lucia. Di situlah tempat penginapan kami selama bercuti di Belitung ni.

Kunci Bilik Hotel

Sebaik tiba sahaja di Hotel, kita masing-masing seronok nak check in. Roomate kita selama 4 hari di Belitung ni ialah DikBee. Nanti jenguklah blog dia http://dikbee.com.

Nak tahu sesuatu tak, ada cerita kelakar di sebalik kunci bilik tu. Nak jadikan cerita, kita excited sangat nak ambil gambar dan video waktu nak masuk bilik tu, tapi terlupa nak sendal pintu tu. So, tengah sibuk merekod video, pintu tu tertutup hahahaha. Apa lagi terpaksalah turun bawah suruh housekeeping bukakkan bilik. Receptionist call je, cepat housekeeper datang tolong bukakkan bilik kitaorang. Haihh pengalaman lawak kami awal-awal jejak di negeri Laskar Pelangi ni.

Katil sorang satu, sangat selesa!
Bilik Hotel yang dilengkapi TV, Water Heater, Air Mineral, Aircond, Meja dan Peti Besi.

Untuk review keseluruhan tentang Hotel La Lucia ni,

Kebaikkan
  • penginapan selesa
  • dekorasi cantik
  • bilik ada TV, water heater, mineral water semua
  • Syampoo dan sabun mandi pun disediakan.
  • Hanger ada tiga
  • Peti besi nak simpan barang berharga
  • Pendingin hawa yang berfungsi dengan baik.
  • Staff peramah dan helpful.
  • Hotel berdekatan dengan kedai makan dan kedai ole-ole.
Keburukkan
  • Tiada almari atau tempat gantung baju yang sempurna.
  • Seterika limited. Kena call operator, dia akan hantar cuma kena tunggu giliran nak guna.
Sekian untuk hari pertama di Belitung. Lihat entri tentang hari kedua pula ya!
Hari Kedua: Jelajah Ke Belitung Timur
Hari Ketiga: Teroka Kepulauan Belitung
Snorkeling dan Island HoppingNak tahu pakej percutian ke Belitung?
MTN Getaways Tawarkan Pakej Percutian Murah dan Berbaloi ke Pulau Belitung
Jika ada yang berminat nak pergi Belitung,
Hubungi:
+65 8531 3381 (Faizun)
+65 8289 3688 (Amira)
Email:
admin@mtngetaways.com
Source :- https://faradidi.blogspot.com/2018/12/day1tripbelitung.html

PULAU BELITUNG, INDONESIA – Sebut nama Pulau Belitung pasti muncul di ingatan filem popular iaitu Laskar Pelangi. Siapa sangka gara-gara filem itu telah mencetuskan fenomena sekitar tahun 2008 buat pulau yang saiznya hanya tujuh kali besar dari Singapura.

Pada hal, sebelum itu Pulau Belitung merupakan salah sebuah daripada 17,000 pulau di Indonesia yang dikenali oleh masyarakat tempatan

Namun, anak jatinya yang juga penulis novel yang berkisah filem itu, Andrea Hirata berjaya membuatkan sebilangan besar daripada penonton Laskar Pelangi terpaksa mengakui mereka jatuh cinta dengan keindahan Pulau Belitung.

MGF26112018_PULAUBELITUNG_01
Suasana dan pemandangan di Sekolah Dasar Muhammadiyah atau lebih dikenali sebagai Sekolah Laskar Pelangi di Pulau Belitung, Indonesia. foto AFIQ RAZALI, 26 NOVEMBER 2018.

Ditambah pula garapan hebat pengarah filem itu, Riri Reza yang menyentuh perasaan hingga menerbitkan perasaan penonton yang mahu ke pulau tersebut selain lagu tema nyanyian Nidji menjadi popular.

Laskar Pelangi mengupas kepayahan 10 anak nelayan gigih menimba ilmu di sebuah sekolah kampung usang di Pulau Belitung, Riau sekitar tahun 1975.

Belitung ketika itu digambarkan sebagai sebuah pulau di Sumatera yang terkenal kerana bijih timahnya. Jalan ceritanya pula menampilkan kehidupan penduduknya yang miskin.

MGF26112018_PULAUBELITUNG_13
Pemandangan landskap indah tempat-tempat tarikan pelancong dan pulau dari atas di Pulau Belitung, Indonesia. foto AFIQ RAZALI, 26 NOVEMBER 2018.

Mesej yang hendak disampaikan melalui filem itu adalah pentingnya dunia pendidikan ketika masyarakat di sana di belenggu kemiskinan kerana sumber pendapatan mereka sebagai buruh lombong bijih timah dan petani.

Bagaimanapun, itu cerita 10 tahun lalu kerana pulau ini telah mula dibangunkan sebagai pusat pelancongan terkemuka.

Bagi yang pernah ke sana, pelbagai gelaran diberikan seperti ‘Next Bali’ dan ‘Maldives Indonesia’.

Berpeluang berkunjung ke Pulau Belitung baru-baru atas jemputan MTN Getaways Pte Ltd (MTN Getaways), pengalaman yang dirasai berbeza dengan tanggapan awal.

MGF26112018_PULAUBELITUNG_18
Pemandangan landskap indah tempat-tempat tarikan pelancong dan pulau dari atas di Pulau Belitung, Indonesia. foto AFIQ RAZALI, 26 NOVEMBER 2018.

Hakikatnya, Pulau Belitung bukan sekadar Laskar Pelangi sebaliknya melangkau segalanya. Betul, pengunjung akan mengingati Sekolah Laskar Pelangi dan Pantai Laskar Pelangi gara-gara sesi penggambaran dijalankan di sana.

Namun jangan terkejut kerana Pulau Belitung menawarkan percutian sama ada di darat atau di lautan.

Kampung Ahok, Dermaga Kirana, Muzium Kata Kata Andrea Hirata, Pelabuhan Tanjung Kepayang, Pantai Burung Mandi, Rumah Adat, pulau-pulau dan aktiviti snorkelling bakal menjadi pengalaman baharu dan kenangan terindah buat pengunjung.

Bagi pengunjung dari Malaysia, ada berita baik jika anda mahu berkunjung ke pulau ini. Ini kerana MTN Getaways telah memperkenalkan penerbangan secara terus dari Lapangan Terbang Antarabangsa Changi di Singapura ke Lapangan Terbang Tanjung Pandan di sini bermula 29 Oktober lalu.

MGF26112018_PULAUBELITUNG_36
Pemandangan indah Dermaga Kirana yang terdapat di Pulau Belitung, Indonesia. foto AFIQ RAZALI, 26 NOVEMBER 2018.

Syarikat yang berpangkalan di Singapura itu kini menjadi pelabur utama untuk merancakkan sektor ekonomi dan pelancongan di Pulau Belitung untuk tempoh lima tahun akan datang jumlah pelaburan sebanyak RM2 bilion.

Lebih menarik, MTN Getaways turut memperkenalkan tiga pakej percutian yang mampu menarik perhatian pengunjungmengikut bajet masing-masing.

Pakej-pakej tersebut merupakan kerjasama dengan Garuda Airlines, resort dan juga agensi pelancongan tempatan di negara itu.

MGF26112018_PULAUBELITUNG_31
Pemandangan indah pantai dan laut yang terdapat di Pulau Belitung, Indonesia. foto AFIQ RAZALI, 26 NOVEMBER 2018.

Ini kerana ia menawarkan harga mampu milik yang meliputi semua termasuk kos tiket penerbangan pergi-balik, penginapan di hotel, makan minum dan bukan sahaja menjanjikan percutian yang menarik tetapi yang lebih penting memberikan pelbagai pengetahuan dan pengalaman ketika melawat destinasi-destinasi menarik di Pulau Belitung.

Pakej ini bermula dengan harga serendah RM1,200 bagi pakej tiga hari dua malam dan RM1,500 bagi pakej empat hari tiga malam. Bagi mereka yang memilih pakej bebas dan santai pula, harganya hanya RM899.

Sementara itu, untuk maklumat lanjut mengenai pakej percutian ke Pulau Belitung, orang ramai yang berminat boleh membuat tempahan dengan melayari laman web www.mtngetaways.com atau emel ke admin@mtngetaways.co, atau hubungi talian +65 85313381, +65 82893688 atau +65 65090183 (pejabat). – MalaysiaGazette

MGF26112018_PULAUBELITUNG_28
Di antara petugas media dan selebriti online Malaysia dan Singapura di Pulau Belitung, Indonesia. foto AFIQ RAZALI, 26 NOVEMBER 2018.
Source :- https://malaysiagazette.com/blog/2018/12/16/pulau-belitung-bukan-sekadar-laskar-pelangi/

Island Hopping dan Snorkeling di Pulau Belitung, Indonesia | Semalam saya dah share tentang tempat-tempat menarik di Pulau Belitung yang berasaskan seni dan budaya. Hari ni, saya nak kongsikan pulak aktiviti air bagi peminat-peminat pulau dan pantai. Haa, gembira tak?

Kalau uols nak tahu, sekitar Belitung ni ada banyak lagi pulau-pulau kecil yang masih cantik dan terpelihara. Air lautnya yang hijau membiru sangat jernih sampai uols boleh tengok corals dan ikan-ikan berenang macam tu aje. Kalau snorkeling, lagi la seronok.
Dua ketul love untuk island hopping & snorkeling haha! Kredit: Encik Suami
Pihak MTN Getaways susun aktiviti island hopping untuk kami pada hari ketiga. Pagi-pagi kami gerak dari hotel ke Tanjung Tinggi. Sebelum ke sana, kami sempat singgah dulu kat kedai ole-ole Belitung, Belut, sebab ada yang nak beli baju ganti lepas mandi. Kedai tu tak jauh dari La Lucia Boutique Hotel. Jalan kaki pun tak sampai 5 minit. Kalau uols tak cukup baju masa kat Belitung, boleh lah beli kat sini ek. Nak cari fridge magnet pun, kat sini lebih banyak pilihan dan murah sedikit harganya.

 

Geosite Tanjung Tinggi, Belitung

 

Nak ke Tanjung Tinggi dari hotel ambil masa dalam 30 minit gitu je. Kami ke sini dulu sebab kat sini tak ada aktiviti berenang. Just nak ambil gambar aje. Tanjung Tinggi merupakan salah satu tempat shooting Laskar Pelangi. Kalau tak silap, Kekasih Paksa Rela pun ada shoot kat sini juga. Pantainya agak luas, nak ke tempat shoot gambar cantik-cantik tu kena lalu kawasan berbatu besar. Bersedia lah ya untuk basah kaki kat sini. Dan hasilnya, nah!

 

Cantik kan view Tanjung Tinggi guna drone? Kredit to Hasif.
Team Avengers. Tiberrr. Kredit pic: Dikbee

 

Tanjung Tinggi featuring Harris Annuar

 

Dalam setengah jam kat situ, kami pun gerak ke destinasi seterusnya. Start island hopping dari Pantai Tanjung Kelayang. Bas persiaran kami parking kat sini. Kat pantai ni ada disediakan bilik air untuk bilas badan lepas island hopping (Rp.5.000) dan surau untuk solat. Jadi, jangan risau ya. Cuma baju ganti lepas island hopping tu boleh tinggalkan aje dalam bas, tak perlu bawak bersama sebab nanti akan balik ke sini semula juga.
Boat yang akan bawak kami melompat dari pulau ke pulau dah sedia menunggu. Setiap boat boleh muat sehingga 15 penumpang. Jaket keselamatan turut disediakan. Mana yang tak tau berenang tu haa, boleh tarik nafas lega. Uols bawak benda penting je naik boat, ok. Nanti kalau turun ke pulau-pulau, bawak handset je pun tak ape.
Boat camni la yang bawak kami island hopping

 

Semangat kak Juju posing untuk kamera
Destinasi pertama kami adalah melihat Pulau Garuda dari jauh. Ya, melihat aje sebab pulau tu tak ada tempat untuk boat berlabuh. Sekitar pulau penuh dengan batu karang. Bila boat mendekati pulau tu, uols akan nampak batu paling tinggi kat pulau tu berbentuk seperti paruh burung garuda. Pulau yang terdekat dengan Pulau Garuda ni adalah Pulau Kelayang. Still, gambar pun boleh ambil dari jauh aje.
Nampak kan macam paruh burung garuda yang megah berdiri di situ
Pulau Garuda daripada Pulau Kelayang
Next, kitorang ke Pulau Lengkuas. Kat sini ada sebuah rumah api yang dibina pada tahun 1882. Dikatakan bahawa nama Lengkuas tu dapat dari nama “light house”. Disebabkan masyarakat Belitung masa tu tak berapa fasih berbahasa Inggeris, lama kelamaan sebutan “light house” tu menjadi Lengkuas. Gituhhh. Tapi kami tak naik pun ke atas light house tu. Kalau uols belek google, ada yang memanjat tangga naik ke atas dan dapat view keseluruhan pulau. Alahai, ruginya tak naik. Tapi mampu kerrr. Hahaha.
Pulau Lengkuas di sebalik batu-batu tempat snorkeling

 

Tugu negara Lengkuas. Kredit: Dikbee

 

Ye, jangan lupa pose untuk drone. Kredit: Hasif

 

Pose Laskar Pelangi satu!
Terima kasih belanja air kelapa!
Lama jugak kami lepak kat Pulau Lengkuas tu. Siap jumpa bangkai obor-obor besar gedabak kat gigi air lagi. Dari Pulau Lengkuas, kami pun bersedia untuk snorkeling pulak. Saya tak tahu berenang oi. Ramai di kalangan kami yang memang tak tahu berenang pun. Tapi disebabkan ada life vest, kita bisa terapung di permukaan air. Hahaha. Sebelum turun ke dalam laut, tour guide akan brief dulu cara-cara guna goggle dan pin (kasut itik). Tapi kalau uols pakai beach shoes siap-siap, tak payah tukar kepada pin dah. Beach shoes tu uols boleh beli dekat Sports Direct ya. Saya rasa berdebar jugak masa nak turun, tapi encik suami datang dan pegang tangan sebab dia tahu saya tak pandai berenang. Bila saya dah mula selesa, baru dia biarkan saya explore sendiri.
Seronok sangat snorkeling rupanya. Thanks Dikbee amekkan gambar kita!
Masya Allah, cantik sangat rupanya dasar laut yang masih terpelihara. Dah tengok filem Aquaman? Ha, macam tu la perasaannye. Corals merata-rata, ikan pun berenang-renang depan mata. Boleh capai dengan tangan aje. Kalau pegang roti, haaa berebut-rebut la diorang datang makan. Disebabkan tak pandai berenang, hanyut aje la seorang Sunah kat tengah laut Pulau Lengkuas tu. Kadang-kadang nak masuk bawah boat pun ada. Sungguh-sungguh tolak boat jauh-jauh dari badan. Haha.
Maceh encik suami. Kredit: Dikbee
Bila da puas snorkeling, tour guide bawak kami ke Pulau Kepayang pulak untuk rehat sekejap dan makan tengahari. Makanan-makanan ni nanti saya share dalam entri seterusnya ya. Cuma nak bagitau, makanan kat pulau ni memang sedappp sangat uii! Tak sempat nak selfie beramai-ramai dengan makanan. Semua da kelaparan. Hahaha! Kalau uols rasa selesa nak buat solat jamak takdim kat sini, ada musholla disediakan. Kalau tak selesa sebab basah-basah, boleh jamak takhir masa da balik ke Tanjung Kelayang nanti.
View dari Pulau Kepayang
Makan tengahari kat Pulau Kepayang
Lepas makan tengahari, kami sambung snorkeling lagi di tempat yang lebih cetek sedikit. Tapi kawasan snorkeling kedua ni ada banyak landak laut, kena pakai pin juga. Saya jadi malas pulak nak turun sebab kena pakai kasut itik tu. Encik suami aje turun dengan kawan-kawan dia. Arus air pun agak kuat kat sini sampai tour guide pun tak dapat bagi kami berlama-lama kat dalam laut. Keselamatan pelancong lebih diutamakan.
Hanya mampu amek gambar dak Amad snorkeling aje
Destinasi terakhir kami adalah Pulau Kelayang. Kat sini, kalau nak tinggalkan handset amat digalakkan sebab uols akan menapak masuk ke dalam Gua Kelayang. GoPro tour guide kan ada. Kalau uols ada handset water protector tu boleh la pakai kat sini. Sebabnya, uols akan masuk ke dalam air hingga ke paras dada. Kalau degil nak bawak handset jugak, angkat lah tinggi-tinggi ya, takut kena air. Gua Kelayang ni terbina daripada batu-batu besar berwarna yang tersusun antara satu sama lain. Kat bahagian dalam gua tu, ombak air dia agak kuat juga sampai terumbang-ambing kami semua.
Ombak kuat kat sini. Kredit: Tatie
Bila dah puas amek gambar kat dalam gua, kami diberi peluang untuk mandi manda kat pantai pulau ni. Tapi saya dan beberapa orang lain termasuk encik suami tak turun ke laut pun. Dah malas nak basah-basah kununnya. Jadi, kami duduk lepak-lepak aje sambil shoot video dak Amad. Bila da nak gerak balik, sempat lagi kami jamah pisang goreng kat satu-satunya gerai yang ada atas Pulau Kelayang. Sedap juga pisang gorengnya. Cara dia potong pisang pun lain. Dia hiris kepada tiga bahagian, tapi tak sampai hujung. Kemudian, hirisan tu direnggangkan sikit sampai jadi bentuk macam kipas. Celup dalam bancuhan tepung dan goreng. Sedapppp!
Budak-budak riang ria bermandi-manda

 

Jangan lupa rasa pisang goreng kat Pulau Kelayang
Ye, boat dah memanggil-manggil pulang ke daratan
On the way balik, semua jadi senyap. Ye lah, esoknya dah nak balik Malaysia! Hahaha. Pengalaman island hopping dan snorkeling kat Pulau Belitung memang tak akan dilupakan sampai bila-bila. Rasa nak repeat lagi pun ada!


Nah, sis buatkan video khas untuk tatapan semua. Boleh tengok macam mana kami nak sampai ke tempat-tempat cantik tu semata-mata untuk sekeping dua gambar.

Jom lah uols, ke Pulau Belitung!

MTN Getaways Getting You There
Dapatkan diskaun RM75 untuk setiap pakej dengan promo code SUNAH75
Untuk maklumat lanjut mengenai pakej ke Pulau Belitung,
hubungi:
No. Tel: +65 8531 3381
Email: admin@mtngetaways.com
Website:
Instagram:
Facebook:
Tempat Menarik Yang Wajib Dikunjungi Di Pulau Belitung, Indonesia | Ok, nak tunaikan janji ni. Semalam kan dah share tentang pakej percutian berbaloi-baloi ke Pulau Belitung oleh MTN Getaways. Hari ni saya nak share pula tempat-tempat menarik di Pulau Belitung yang termasuk dalam itinerary kami. Sebelum tu, saya kongsikan dahulu transport dan perkhidmatan lain yang disediakan oleh MTN Getaways.
Bas persiaran Lucia
Sepanjang percutian kami di sana, semua perjalanan kami dari hotel ke merata Belitung adalah menggunakan bas persiaran Lucia. Basnya berhawa dingin, tapi tempat duduk agak sempit sedikit. Kalau bertubuh halus macam saya, ok lah alhamdulillah. Tapi kalau yang berbadan besar sedikit, akan rasa kurang selesa jika perjalanan mengambil masa yang panjang.
Beli simkad XL Axiata melalui MTN Getaways
Zaman sekarang kalau tak update IG story masa bercuti, tak sah kan? Jadi, kami semua beli simkad Indonesia untuk digunakan melayari internet bila berada di luar hotel. Simkadnya berharga Rp.75.000, pakej Xtra Combo Lite XL Axiata dengan data 6GB + 2GB bonus kuota untuk tempoh 30 hari. Beli melalui MTN Getaways, masa sampai Belitung, tinggal bayar dan terima simkad. Coverage nya tak semua tempat ada. Kadang-kadang hilang juga internet tak tau ke mana. Kena on off mobile data sekejap-sekejap untuk bangunkan dia dari tidur. Hahaha. Tapi wifi hotel sangat laju, memang superb! Nanti entri lain saya share tentang hotel penginapan kami ya!

Tempat Menarik di Pulau Belitung, Indonesia

Ok, sekarang saya nak cerita tentang tempat-tempat menarik di Pulau Belitung yang korang boleh singgah kalau ke sana.
1. SD Muhammadiyah Gantong – SD Laskar Pelangi
Kalau dah namanya Negeri Laskar Pelangi, tak sah lah kalau tak singgah ke sini. SD Muhammadiyah Gantong atau lebih dikenali sebagai SD Laskar Pelangi ni terletak di Belitung Timur. Tapi ini bukanlah sekolah sebenar tempat Andrea Hirata belajar tu. Ini hanya replika sekolahnya. Masuk saja ke dalam satu-satunya kelas yang ada, kita akan tenggelam dalam kisah Laskar Pelangi yang pernah menjadi fenomenal. Bilik kelasnya yang usang berlantaikan pasir pantai dan beratap zink, menggambarkan betapa daifnya sekolah kampung tu. Tapi siapa sangka, dari sekolah usang tersebut lah lahirnya genius-genius hebat Belitung dalam filem tersebut.

 

 

 

2. Dermaga Kirana
Lokasinya betul-betul berhadapan dengan Replika SD Muhammadiyah Gantong. Nak jalan kaki pun boleh, tapi kalau tengahari panas terik, naik bas je lah ye. Hahaha. Kang berpeluh pulakkk. Penonton drama Kekasih Paksa Rela, mesti kenal tempat ni. Dinamakan sebagai Dermaga Kirana kerana jambatannya menghubungkan kawasan tersebut hingga ke tengah Danau Kirana. Ada banyak binaan berupa “keong” atau dalam bahasa Melayunya “siput” diperbuat daripada rotan di atas lantai dermaga. Memang cantik-cantik gambar yang terhasil kat sini. Ada juga saranan untuk datang ke sini pada waktu petang sebab nanti akan dapat view matahari terbenam.

 

 

 

3. Museum Kata Andrea Hirata
Muzium ni letaknya tak jauh daripada Dermaga Kirana dan SD Muhammadiyah Gantong. Merupakan muzium sastera pertama di Indonesia yang mengumpulkan tulisan-tulisan Andrea Hirata, penulis novel Laskar Pelangi. Sampai sahaja di depan muzium, uols akan terpesona dengan tema warna-warni ceria muzium ni. Memang nampak macam pelangi. Segenap pelosok dari luar hingga ke dalam muzium adalah tempat menarik untuk OOTD. Nak masuk ke dalam muzium, hanya perlu beli buku nipis sorotan kisah dalam novel Laskar Pelangi pada harga Rp.50.000. Dalam muzium ni juga ada kedai kopi di bahagian belakangnya. Boleh lah minum-minum sambil baca buku Laskar Pelangi tu.

 

 

 

 

4. Kampoeng Ahok
Basuki Tjahaja Purnama atau lebih dikenali sebagai Ahok adalah anak kelahiran Belitung yang kini merupakan Gabernor Jakarta. Kampong Ahok ni dijadikan sebagai pusat tumpuan pelancong juga bila Ahok mula dikenali di seluruh dunia dalam bidang politik dan pelbagai kontroversinya. Menurut tour guide kami, Oty, Ahok dipandang tinggi di kampungnya kerana telah membangunkan Belitung, walaupun di luar, pelbagai isu dan khabar negatif yang dikaitkan dengan nama Ahok. Di sini uols boleh ambil gambar di hadapan rumah tradisional Belitung, dan juga berpeluang untuk bergambar dengan keluarga Ahok jika timing uols datang tu kena pada masanya.
5. Tanjung Pendam

Dikenali sebagai pantai tengah kota sebab terletak di kota Tanjung Pandan, Belitung. Datang ke sini pada waktu petang untuk menikmati pemandangan matahari terbenam. Kat sini uols tak boleh berenang, tapi pantainya meriah pada sebelah malam. Kalau nak cari kopi Kong Djie Belitung, ada satu restoran kat pantai ni yang menyediakan minuman kopi tersebut dan menjual serbuknya. Tapi harganya mahal sedikit lah berbanding di kedai original Kopi Kong Djie. Tentang kopi ni nanti kita share dalam entri lain ya.

 

 

6. Danau Kaolin

Danau Kaolin letaknya di Tanjung Pandan, Belitung. Danau ini terhasil dari perlombongan kaolin, sejenis bahan mineral berwarna putih yang digunakan dalam perusahaan kertas, makanan, kosmetik dan ubat gigi. Dari jauh, uols akan terpesona dengan keindahan kawasan ini yang berwarna putih bersih dan airnya yang biru pada hari bercuaca baik. Kalau hari hujan atau mendung, air danau akan kelihatan berwarna hijau. Di depan danau ada yang menjual cincin batu satam. Kalau nak beli untuk ole-ole atau diri sendiri, boleh lah belek-belek seketul dua.

 

7. Rumah Adat Belitung

Rumah tradisional masyarakat Belitung ni terletak di sebelah rumah penghulunya (Bupati Belitung) di Kota Tanjung Pandan. Masuk saja ke dalam kawasan rumah, uols perlu menaiki anak tangga ke ruang tamu. Menurut Oty, bilangan anak tangga sesebuah rumah lama di Belitung menggambarkan darjat ketinggian keluarga tu. Semakin tinggi tangga, semakin tinggi darjatnya. Kawasan ruang tamu rumah adat ini mempamerkan pakaian tradisi pengantin dan segala hantaran serta aspek yang diambil kira dalam upacara perkahwinan. Pada dinding ruang tamu, ada bingkai-bingkai gambar Bupati Belitung dari yang pertama hingga yang terkini. Masuk pula ke bahagian dapur, uols akan diberi penerangan tentang pekerjaan majoriti masyarakat Belitung. Di halaman rumah pula ada sepohon pokok simpor yang daunnya digunakan sebagai alas makanan terutamanya nasi lemak dan mie belitung.

 

 

Nah, itu antara tempat menarik yang wajib uols lawat kalau ke Pulau Belitung, Indonesia. Selain daripada yang tersenarai tu, ada juga tempat-tempat lain yang boleh korang kunjungi seperti Masjid Jami Muntok, Vihara Kwan Im, Pantai Burung Mandi, Menara Batu Satam, dan banyak lagi. Untuk entri seterusnya, nanti saya kongsikan pula aktiviti island hopping dan snorkeling di sekitar Pulau Belitung, ya!

Terima kasih MTN Getaways yang bawak kami jalan-jalan sekitar Belitung!

MTN Getaways Getting You There
 

Untuk maklumat lanjut mengenai pakej ke Pulau Belitung,
hubungi:

No. Tel: +65 8531 3381

Email: admin@mtngetaways.com

Website:

https://www.mtngetaways.com

https://www.nazaholdings.com

Instagram:

@mtngetaways

Facebook:

https://www.facebook.com/mtngetaways01/

Source :-  http://www.sunahsukasakura.com/2018/12/tempat-menarik-yang-wajib-dikunjungi-di.html

Hi!!!

Rasa macam dah lama gila tak tulis entry kan? Hari ni Iman rasa nak share pasal holiday trip dengan MTNgetaways pada 9 – 12 Disember 2018. Holiday tu kat mana?  Jawapannya di Belitung Island. Masa first time Iman dengar nama tempat ni, ingatkan kat Pahang je, rupanya Indonesia! Belitung Island ni kira macam Maldives Indonesia😲 Okay jap nak amik nafas sebelum cerita ni😂

Malam sebelum bertolak ke Belitung tu..fuhhhh Iman tak boleh tidur!  Sebab terlalu excited! 😆 Tapi Iman memang jenis yang pukul 2 / 3 pagi mesti terjaga dari tidur. Iman pun tak tahu kenapa.  Malam tu lepas Iman terjaga, Iman tidur la balik tapi rasa panas semacam je. Iman pun bangun tengok rumah gelap gelita! Masa ni dalam pukul 4.30 pagi.   Pelik juga la sebab selalu rumah terang walaupun tidur sebab Iman takut gelap😝 Rupa rupanya blackout time tu. Haiyaaa! 😣 Ingatkan blackout 30 minit je rupanya sampai pukul 6 blackout tak habis lagi. Jadi Iman pun bersiap pagi tu dalam keadaan gelap gelita. Sampai siap lambat sebab susah nak cari barang dalam gelap.

Pagi tu kami semua yang join trip ke Belitung berkumpul kat Terminal Bas Larkin sebab nak kena amik bas ke Singapore. Oh ya! Pergi Belitung ni kita kena naik flight dan kena naik ikut Changi Airport. So dari JB kita pun ke Changi. Sebelum bertolak Babah (ayah Iman)  dah pesan awal-awal. “Nanti kat immigration tu jangan jalan lenggang kangkung. Semua orang jalan laju kat situ. Pastikan ada orang lebih tua ada kat keliling” Iman pun macam blur juga la time tu sebab tak pernah naik bas pergi Singapore 😅 Turun je immigration pertama pergh dah start mengah time tu😂 tak sangka kena jalan punya la laju siap angkut beg, luggage bagai😂 Lepastu cari la bas yang kita naik tadi tu tapi bas tu tak muncul pun maka kita pun naik bas lain dan kena bayar tambang lain💸

Okay ni part penting Iman nak bagi tahu. Bila nak masuk Singapore kan kena isi ‘white card’ kan?  Sila isi betul betul ya😂 Jangan jadi macam Iman!  Tak pasal pasal immigration tu tanya macam macam. Siap suruh membaca depan dia lagi! 😂  Lepas passport dah siap cop, kelam kabut la turun nak cari bas. Pakcik bas tu kata bas gerak pukul 11.30, kita orang semua turun pukul 11.15 tapi bas tak ada. Jadi kami semua husnuzon mungkin bas masih sangkut 😂 Tunggu punya tunggu pukul 2 baru bas sampai!  Itupun bas lain😕 orang situ kata dah ramai orang kena macam tu, tiba tiba bas tak ada. Jadi lain kali kena lebih peka!  Bayangkan dari pukul 12 sampai pukul 2 tu dok tahan pergi toilet sebab toilet dia tak ada paip😂 Lepastu dari tempat bas nak pergi Changi jauh pulak tu😅

Camera credit : Kak Farahain (pinjam gambar tau kak ain) 😜

Dah dapat bas pukul 2, terus gerak pergi Changi!  Yeayy!! Sampai Changi Airport kita terus check in lepastu lepak kat food court dia. Dalam airport tu siap ada taman rama rama. Jadi tak ada la bosan tunggu flight. Korang boleh ronda kat situ. Setiap terminal ada kelebihan dia sendiri. Part paling ditunggu tunggu telah tiba!  Yeay naik aeroplane!   Ramai yang ingat nak pergi Belitung ni naik feri. Oppss anda salah! 😂 perut ni memang dah buat lagu rock tau masa dalam flight sebab lapar sangat😫 nasib baik dalam flight dapat makan!

Masa perjalanan dalam 1 jam je. Sampai sampai Belitung dah gelap!  Baru pukul 6 tau masa tu. Dari airport Tanjung Pandan terus gerak pergi restoran!  Yeayyyy makannnnn!!!! Nama restoran untuk dinner ni ialah Raja Seafood Belitung. Kalau datang Belitung ni memang wajib makan seafood dia. Korang akan makan seafoood sampai bosan tau. Sebab kat mana mana pun seafood!  Apa yang best seafood dia FRESH!  macam kat Raja Seafood Belitung ni, semua seafood dia fresh!

Tengoklah ketam dia ni. PEHHHH. isi tebal bak hanggg😂😂

Lepas makan kami semua terus gerak ke hotel. Kami menginap ni La Lucia Boutique Hotel. Lawa gila hotel ni ! Konsep hotel ni ialah moden. Kalau korang rajin round dalam hotel ni, korang akan jumpa pelbagai lukisan dan mural yang cantik cantik. Dalam bilik pun ada mural tau.

Dah sampai hotel buat apa?  Mestilah TIDUR!  Hahahahha😂

Okay la. Kita cerita sampai sini dulu, tunggu tau next story!  Banyak lagi Iman nak share aktiviti aktiviti kat Belitung Island ni. Kalau korang ada sebarang pertanyaan boleh terus contact agency MTNgetaways tau. Kenapa kena contact dorang?  Sebab package yang dia orang offer sangat best dan berbaloi!!!Okay bye

For any enquiries please contact :

Faizun: +65 8531 3381

#nazaholdings #belitungisland #travelwithMTNgetaways #paradisenow
#mtngetaways #indonesia #singapore #islandhopping #instatravel #MTNGetawaysGettingYouThere #FAMmediatrip

Pakej Percutian Murah ke Pulau Belitung oleh MTN Getaways | Kalau uols perasan, saya ada up entri ajak bercuti ke Pulau Belitung pada hari Ahad yang lepas. Yang benarnya, memang saya ke sana dari 9 hingga 12 Disember yang lalu. Masya Allah, cantik sangat Pulau Belitung ni sebenarnya. Pulau yang terletak di timur Sumatera, Indonesia ni lebih dikenali sebagai negeri Laskar Pelangi. Haa, pernah dengar tentang filem dan novel international best seller ni? Lagu dia pun ada.

Laskar Pelangi

Filem yang ditayangkan pada tahun 2008, adaptasi dari novel Laskar Pelangi oleh Andrea Hirata. Kisah tentang 10 orang pelajar sekolah bersama 2 orang cikgu mereka yang bergelut dengan kemiskinan dan membina harapan untuk masa depan Kampung Gantong yang terletak di pulau kecil berasaskan pertanian serta perlombongan bijih di pantai timur Sumatera, Pulau Belitung. Cikgu-cikgu mesti tahu tentang filem ni.
Bagi sekeping aje lah dulu gambar @ Replika SD Laskar Pelangi
Kalau tengok filem tu, ada beberapa latar tempat yang sangat cantik dan indah di sekitar Pulau Belitung menjadi tempat shooting. Bah kan, salah satu drama Malaysia, Kekasih Paksa Rela, turut memilih Pulau Belitung sebagai antara latar tempat dalam dramanya. Tengok dalam filem dan drama pun dah terpegun, apatah lagi kalau tengok depan mata, kan?
Kalau tak percaya, boleh tengok Instagram saya @sunahjalanjalan untuk tengok sendiri keindahan pulau ni. Sikit je tu buat teaser. Nak tengok lebih-lebih dan apa lagi yang menarik kat Pulau Belitung, nanti saya ceritakan dalam entri seterusnya. Untuk yang nak tahu lebih tentang harga pakej ke Pulau Belitung, boleh teruskan membaca.

Pakej Percutian ke Pulau Belitung bersama MTN Getaways

Trip saya ke Pulau Belitung pada 9 hingga 12 Disember yang lepas adalah di bawah kelolaan MTN Getaways Pte. Ltd. Tak tipu, memang seronok percutian saya hari tu sebab banyak tempat menarik yang tour guides bawak, aktiviti sangat pack dari pagi sampai malam. Malah, ada lagi tempat yang tak sempat dikunjungi, maksudnya kena datang lagi, ye tak?
Sehingga akhir bulan Disember 2018 ni, MTN Getaways ada buat promosi pakej ke Belitung seperti di bawah:

 

 

Harga pakej adalah termasuk dengan:
  • Tiket pergi balik (Garuda Airlines: Changi – Tanjung Pandan)
  • Penginapan (Green Tropical Village)
  • Makan (Sarapan, Makan Tengahari & Makan Malam)
  • Kenderaan berhawa dingin beserta tour guide yang sangat peramah
  • Ground Package (lebih dari 10 tempat menarik dilawati termasuk snorkeling)

 

Antara tempat menarik yang menunggu kedatangan uols bila ambil pakej dengan MTN Getaways:
Replika SD Muhammadiyah Gantong – SD Laskar Pelangi
Dermaga Kirana
Museum Kata Andrea Hirata
Kampung Ahok
Pantai Tanjung Pendam
Pantai Tanjung Tinggi
Pulau Garuda
Pulau Kelayang
Pulau Kepayang
Pulau Lengkuas
Danau Kaolin
Rumah Adat Belitung
dan banyak lagi!
So, apa tunggu lagi? Cepat-cepat book trip uols dengan MTN Getaways! Kalau lambat, melepas! Saya dengar, slot Disember dah hampir full uiii!

 

MTN Getaways Getting You There

 

✈ Travel period to the end of December
Hubungi:
No. Tel: +65 8531 3381
Email: admin@mtngetaways.com
Website:
Instagram:
Facebook: